Čišćenje Velikog bačkog kanala

Veliki bački kanal, dužine 83 kilometra na deonici od Vrbasa do Bezdana, jedan je od najzagađenijih. Njegovo čišćenje počelo je kod Sivca.

Ukupna dužina ovog dela, od Sivca do Crvenke, iznosi 11 kilometara, a vrednost radova je 60 mliona dinara. Posao obavlja JP „Vode Vojvodine“.

Radovi gotovi do jeseni

Trenutni poslovi biće završeni do jeseni, a potom će se sledeće godine preći na deonicu uzvodno od Sivca, prema Somboru.

„Trenutno veliki bageri izvlače iz kanala sediment taložen u koritu više od pet decenija. Uređuju se obale i pravi inspekciona staza širine od pet metara. Cilj je da se izmuljenjem udvostruči protok vode – sadašnjih 18 na 35 kubnih metara u sekundi. Nakon završetka ovih radova pristupiće se razastiranju i uređenju zemljanih deponija“, rekao je v.d. direktora „Voda Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Bolja funkcionalnost kanalske mreže

Cilj ovih radova je i poboljšanja funkcionalnosti kanalske mreže Dunav-Tisa-Dunav, jer je to višenamenski sistem kada je reč o navodnjavanju, odvodnjavanju, kao i korišćenju kanala u rekreativne svrhe.

„Ukupan obim investicija u ovoj godini biće značajno veći nego ranijih godina i to će doprineti i unapređenju sistema zaštite od poplava i kvalitetu sistema u budućnosti u segmentu navodnjavanja“, rekao je premijer Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Dodao je i da se očekuju radovi iz investicionog programa za navodnjavanje više od 13.000 hektara koji finansira Fonda Abu Dabi.

Čićšenje će se obavljati kontinuirano i u narednim godinama, sve dok se ne pređe svih 83 kilometara dužine kanala.

Izvor:  www.agroklub.rs   Autorka Aleksandra Kekić          Foto: Vlada Vojvodine

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*