Budžet 2018: Kako će se trošiti novac?

Budžet za poljoprivredu će sledeće godine vredeti 44 milijarde dinara. To je više za pet milijardi i 200 miliona od prošle godine. Kako će novac biti potrošen, zavisiće od projekata, rekao je za RTV ministar Branislav Nedimović:

„U 2018. će prioriteti biti projekti za navodnjavanje, ali i za realizacija IPARD programa, odnosno novca, koja će biti na raspolaganju od Evropske Unije. Takođe i završetak nacionalne referentne laboratorije, kao i transformacija naše agrarne politike – na primer, premije će se davati za kvalitet mleka, a ne kvalitet“.

Više od 30 milijardi za podsticaje

Najveći deo budžeta, tačnije 90% (34,3 milijarde dinara) biće iskorišćeno za subvencije kapitalne izdatke, prenosi Nova ekonomija reči državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević:

„Za podsticaje će biti iskorišćeno 30,6 milijardi dinara, od čega za direktna plaćanja 21 milijardu, dok je za ruralni razvoj opredeljeno 5,25 milijardi, a ove godine je za tu namenu bilo izdvojeno 3,8 milijardi dinara“.

Potvrdio je da je planirana gradnja kapitalnih objekata za vodosnabdevanje atarskih puteva, a 300 miliona dinara će biti utrošeno na kupovinu ledolomca.

IPARD za traktore

Poljoprivrednici koji imaju više od dva hektara zemlje, moći da konkurišu krajem ove godine i početkom sledeće za bespovratna sredstva iz IPARD programa za kupovinu traktora.

„Srbija je za 2015. godinu iz IPARD programa dobila bespovratnih 15 miliona evra, koja mora da iskoristi do kraja 2018. godine, pa je zbog kratkog roka odlučeno da to bude kupovina mehanizacije“, rekao je pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Bojan Živković.

Konkursi za novac iz IPARD programa za kupovinu mehanizacije, gradnju hladnjača, silosa i drugih kapaciteta poljoprivrednici će biti otvoreni u junu sledeće godine, sa rokom od dve godine realizacije projekata.

Foto: jarmoluk / Pixabay

Izvor: agroklub.rs    Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*