Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

Mother and daughter working together in the vegetable garden. Quality time, mother-daughter relationship, bonding and homegrown organic food concept.

U zavisnosti da li želimo oterati štetne ili privući dobre insekte možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, koje će biti dekorativne, ali i delovati na insekte.

Mnoge biljne vrste, osim što su nam hrana i lek, mogu nam biti od pomoći u svakodnevnom životu.

U zavisnosti da li želimo oterati štetne ili privući dobre insekte, možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, koje će biti dekorativne, ali i delovati na insekte. Mirođija, bosiljak, nana, samo su neke od biljaka koje možemo odabrati.

Ukoliko želite u svoju baštu ili voćnjak privući bubamare, posadite komorač dok potočarka privlači ose i insekte koji se kreću po površini zemlje. Mirođija će svojim mirisom privući pčele, ose i muve, ali će odbiti leptire kupusare i paučinare.

Borač

Borač je veoma dekorativna biljka. Posađen pored paradajza poboljšaće ukus plodova, ali ga treba posaditi najmanje 50cm udaljenog od biljke paradajza. Borač u fazi cvetanja zauzima dosta prostora. Mladi listovi mogu da se koriste u pripremi salate. Cvetovi su jestivi. Prednost borača je što privlači korisne insekte čak i kada je vreme hladnije ili pada slabija kiša. Veoma rado ga posećuju leptiri, pčele, ose i bumbari.

Borač – zaštitnik jagoda i ljudskog zdravlja

Bosiljak

Bosiljak je svima poznat začin. Osim što se koristi kao začin i lekovita biljka, on mirisom privlači leptire.

Svojim mirisom odbija komarce, muve i ose.

Nana

Nana je još jedna lekovita biljka koja svojim mirisom tera mrave i štetočine kupusa.

Neven

Dekorativni i lekoviti neven privlači puževe, a njegov miris je odbojan nematodama, biljnim vašima i drugim štetočinama.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Kadifica

Kadifica je pravi čistač zemljišta od mnogobronih štetočina, posebno je efikasna u borbi protiv nematoda.

Origano

Biljna vrsta koja će nam pomoći u borbi protiv pauka jer pauci ne podnose miris origana.

Izvor Agroklub.rs

Autorka

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*