Aprilski sneg i mraz „obrali“ voće!

Snežne padavine koje su zadesile Srbiju prouzrokovale su veliku štetu u zasadima maline na području Ljubovije. Kako prenosi B92, u selu Gornje Košlje palo je 20 cm snega, pa jedan od proizvođača „crvenog zlata“ u tom mestu Branko Kostić, sumnja da će ostvariti bilo kakav rod.

Prema njegovim rečima, česti mrazevi su uništili malinjake, a jučerašnji sneg i ih je dotukao. Ukoliko slične vremenske neprilike potraju i narednih dana, kako tvrdi, malinari neće imati šta da uberu.

U čačanskom kraju izmrzla jagoda

Naučna saradnica u Institutu za voćarstvo u Čačku Jelena Tomić, upozorava na to da se većina različitih voćnih vrsta trenutno nalazi u fazi cvetanja i tek zametnutih plodova. Voćke su zbog toga vrlo osetljive na ove prolećne mrazeve. Tomićeva objašnjava da na temperaturama od -2ºC ili -3ºC mrazevi mogu da nanesu ogromnu štetu voćkama. Kako ona navodi, prema podacima sa terena zasada je primećeno jedino izmrzavanje jagode.

Stresanjem snega sprečiti lomljenje grančica maline

Vlažan sneg, koji je padao preksinoć i juče, opteretio je i polomio krhke garnčice kod malina, pa štetu treba ublažiti blagovremenim stresanjem snega s voća koje je krenulo u vegetaciju. Jelena Tomić podseća na to da je slična situacija zabeležena i 2014. godine, kada je šteta iznosila oko 10%, a uglavnom su bili oštećeni malinjaci na nadmorskim visinama preko 500 metara. Tomićeva se nada da ni ovog puta malina neće pretrpeti značajniju štetu.

Lukić: U opasnosti šljive, jabuke, breskve i kruške

Direktor čačanskog Instituta za voćarstvo Milan Lukić kaže da su snegom najviše pogođeni zasadi maline i mahom koštunjavog voća. On dodaje da su niske temperature, takođe, oštetile tek zametnute plodove i cvetove. Kako tvrdi trenutne vremenske prilike najmanje prijaju koštunjavim vrstama voća, delom jabučastog, a naročito zasadim jagode koji nisu zaštićeni folijama. Lukić ističe da je kajsija je u fazi u kojoj ne bi trebalo da bude oštećena, napominjući da će temperatura koja se tokom noći spušta ispod 0ºC značajno umanjiti rod šljive, jabuke, breskve i kruške.

Molovinske breskve ušuškane pod zaštitnim mrežama

Kada je reč o snegu, situacija je slična i u Sremu. Voćnjaci su se takođe zabeleli selu u Molovina kod Šida. Tamošnji zasadi breskve, kako prenosi RTV, nisu pretrpeli veće štete, jer su kod ozbiljnih proizvođača voćnjaci zaštićeni sistemima protivgradnih mreža, koji sprečavaju da voće oseti jače zahlađenje, jer je, kako tvrde pojedini proizvođači, temperatura ispod zaštitnih mreža i do 2ºC viša od spoljašnje.

Meteorolozi najavljuju nove mrazeve za vikend

Uprkos tome, određeni strah postoji, jer meteorolozi kažu da bi tokom predstojećeg vikenda moglo da bude jačih mrazeva. Stepen oštećenja na voćarskim kulturama, prema rečima stručnjaka, zavisi od mnoštva faktora, a jedan on njih je nadmorska visina, odnosno položaj terena na kojem se voćnjaci nalaze, dodajući da su štete ređe i manje na višim terenima odnosno nadmorskim visinama.

Šteta poznata tek početkom naredne sedmice?

Za sada je još rano za procenu štete koju su naneli jučerašnji sneg i mraz. Jedan od razloga je i to što se ne zna koliko će ovakvo vreme potrajati. Stručnjaci ističu da će se pravo stanje znati tek početkom naredne sedmice kada vremenske prilike omoguće detaljniji pregled terena. Do tada, voćarima ostaje jedino nada da hladnije vreme sa snežnim padavinama neće potrajati i da voćarske kulture ipak neće pretrpeti preveliku štetu.

Foto: Todd Heft / Flickr

Izvor: www.agroklub.rs   Autor: Marinko Tica    Izvor: B92, RTV

 

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*