Živinu štiti laserima od ptičjeg gripa!

Na farmi u južnoj Engleskoj, tačnije grofoviji Zapadni Saseks (West Sussex) ništa ne prepuštaju slučaju kada je reč o zaštiti od ptičjeg gripa. Kako bi zaštitili koke nosilje od virusa influence ptica, koriste savremenu lasersku tehnologiju.

Pošto se radi o farmi koka nosilja koje su na otvorenom, tačnije u voćnjaku jabuke, vlasnik farme Danijel Heberic (Daniel Hoeberichts) odlučio je da testira jedinstveni koncept: „Koke nosilje su smeštene širom našeg 20 hektara velikog voćnjaka i želimo da uradimo sve da ih zaštitimo od infekcije. Kada smo čuli za Agrilaser tehnologiju učinilo nam se da je to odlično rešenje u zaštiti koka od ptičjeg gripa“, izjavio je ovaj vlasnik farme i voćnjaka.

Laserski repelent tera ptice

Automatizovani laseri su inovativna metoda odbijanja neželjenih gostiju/ptica koje mogu da donesu zarazu na farmu, bez bojazni da im se fizički naudi. Sastav je razvila holandska kompanija Bird Control Group u saradnji s Tehničkim fakultetom Delft.

Ova tehnologija je bazirana na laseru (ne proizvodi zvuke) i efikasna je između 90% i 100% u zavisnosti od podneblja i vrste ptica, što je čini dobrom alternativom za skupa rešenja postavljanja mreža iznad živine na otvorenom.

Izvor:  www.agroklub.rs   Autor Vedran Stapić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*