Zaštiti jabuku pre padavina od prouzrokovača čađave pegavosti i krastavosti

Pred nama je kritičan period u zaštiti jabuka od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova.

Najavljene su značajne količine padavina za vikend u trajanju od 2 do 3 dana.

Zaštiti jabučnjake

Zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe (PIS) upozoravaju da je dozrelost pseudotecija na više lokaliteta u Srbiji značajna i da treba zaštiti jabučnjake.

Zato je preporuka PIS da se u subotu (15.4.) sprovedu mere zaštite kombinacijom fungicida: Delan 700 – WG (0,07%) +Pyrus 400 – SC (0,1 %).

Nestabilno vreme za koje je karakteristična smena vlažnih i kišnih perioda, sa toplijim i suvljim, svakako pogoduje razvoju gljive Venturia inaequalis, uzročniku čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke.

U pitanju je vrlo rasprostranjeno oboljenje jabuke, protiv kojeg se mora vršiti zaštita svake godine i koje ima veliki ekonomski značaj.

Preporuka proizvođačima je da prate aktuelnosti Prognozno-izveštajne službe za svoj region, jer se tamo nalaze precizno formulisane preporuke za zaštitu jabuke od ovog oboljenja, budući da svaki drugačiji sistem zaštite od onog zasnovanog na praćenju biologije patogena, razvoja biljke domaćina i meteoroloških elemenata, predstavlja samo orijentacioni okvir.

Pregledati lastare vinove loze

Vinova loza je u različitim fazama razvoja listova. Pažljivo pregledati lastare u cilju provere prisustva crnih telašaca na kori (plodonosna tela  – piknidi prouzrokovača crne pegavosti).

Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, uz padavine koje su najavljene, doći će do oslobađanja spora i infekcije novog tkiva. Pre najavljenih padavina sprovesti mere zaštite fungicidima na bazi folpeta ili mankozeba.

Foto: PIS

Izvor: www.poljosfera.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*