Uskratite jabuci vodu na dve nedelje

Da li je jun mesec u kome je završeno sa negom jabuka i u kome voćari mogu opušteno da čekaju berbu? Profesor dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani odlučno odgovara – ne, nikako!

Ovaj stručnjak za jabuke, koji brine o zasadima i na zapadu i na istoku Evrope, smatra da postoji mnogo detalja koje do kraja juna i početkom jula treba uraditi, kako bi plod bio kvalitetan, a diferencijacija pupoljaka za sledeću godinu optimalna.

Bez vode između prvog i drugog rasta

Biljka ima prvi letorast, koji se završava krajem maja i početkom juna. I drugi koji kreće početkom jula. Diferencijacija pupoljaka počinje oko 5. jula.

„Između ove dve faze treba zaustaviti rast letorasta i vreme za to je otprilike sredina i druga polovina juna. To se najbolje postiže uskraćivanjem vode biljci na 10 do 15 dana. Letorasti prestaju da rastu i tako dobijamo dobru diferencijaciju roda za sledeću godinu i kvalitetan plod. Iako imamo vodu na raspolaganju, treba je uskratiti biljci“, kaže prof. dr Franci Štampar.

Ovaj stručnjak obraća se prvenstveno voćarima koji od svojih zasada očekuju maksimalan rod od 65 tona prve klase.

Posle 15. juna letorasti uzimaju kalcijum plodu

Druga stvar na koju skreće pažnju jeste – kalcijum. On dolazi u biljku negde do 15. juna. Posle toga on više ne dolazi iz tla i letorasti nužno uzimaju kalcijum iz ploda.

Franci Štampar je stručnjak za jabuke

„Zato sredinom juna treba napraviti tu pauzu za vodu oko dve nedelje. Uskraćivanjem navodnjavanja zatvaramo letoraste da ne uzimaju energiju iz plodova. Ako prestanemo sa vodom, jabuka u to vreme raste 0,2 milimetra za dan. Ako imamo 10 dana bez vode gubimo tri milimetra na veličini jabuke. Ali to nije ništa. Kada posle toga počnemo da dodajemo vodu, plod raste dva milimetra na dan. I za dan – dva dobijamo svu veličinu koju smo izgubili. Posle toga jabuka se povećava, jer svaki dan ima više ćelija“, navodi ovaj slovenački stručnjak.

Plod raste i do 5 milimetara dnevno

U drugoj fazi, od početka jula do 20. jula, te ćelije su samo veće, a energija ne ide u letorast koji nam više ne treba, već ide u sam plod jabuke. Time se dobija na krupnoći jabuke do pet milimetara na dan.

„Postoji još nešto veoma važno. Opet je reč o kalcijumu. Mi mislimo da u toj fazi treba završiti sa đubrenjem mineralima. Naime, dodajemo još jednom do dva puta kalcijum folijarno, ali samo da bismo hranili letoraste koji su ostali. Potrebno je oko tri kilograma čistog elementa. Jednostavno, da ne bi uzimali kalcijum iz ploda, a oni su na potrebni da bismo imali dobru diferencijaciju rodnih pupoljaka za sledeću godinu“, objašnjava profesor Štampar.

Time se, kaže, prave dodatni troškovi od oko 300 evra po hektaru, ali je dobit u sledećoj sezoni višestruka, jer se dobija stabilan broj rodnih pupoljaka.

Foto: HansiB / Pixabay, Biljana Nenković

Izvor: www.agroklub.rs  Autorka Biljana Nenković

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*