Uklonjena prepreka za izvoz mesa u Kinu

Za sve one koji se bave stočarstvom i izvozom mesa, potpisani Memorandum o izvozu mesa sa Kinom je signal da stvari mogu da krenu na bolje. Ne odmah, saglasni su u Ministarstvu, a istog razmišljanja su i stočari. Potpisivanje Memoranduma je prvi korak ka razvoju posla, jer osnov za to je obezbeđeno tržište.

Prioritet govedarstvo i ovčarstvo

Da li potpisivanje Memoranduma o izvozu svežeg mesa u Kinu može da stvori uslove za kvalitetniju i bolju proizvodnju, pokazaće vreme. A treba će ga i stočarima, ali i Vladi, koja se prvo mora pozabaviti zakonskom regulativom, a onda stvoriti uslove za razvoj stočarstva, posebnu u delu proizvodnje goveda i ovaca, što i jeste predmet Memoranduma.

“Mi smo uradili prvi korak i to veoma važan, jer dobro znamo koliko zemalja je u redu za čekanje na ovakav Memorandum. Svesni smo da mi nemamo dovoljne količine mesa za izvoz, ali važno je krenuti i sa manjim količinama”, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede drNenad Katanić.

Dodaje da postoje dva načina za podizanje proizvodnje u stočarstvu:

“Prvi se odnosi na mere državnih podsticaja za podizanje novih stada, izgradnju farmi, ali i prerađivačkih kapaciteta, koji su u stvari ključ razvoja stočarstva”, tvrdi Katanić.

Pregovora za izvoz svinjskog mesa još nije bilo. Na dobrom putu je izvoz mleka i mlečnih proizvoda, ali tokom ovog meseca o tome će biti više pojedinosti.

Dobar vetar u leđa

Istog mišljenja su u proizvođači. Jova Matić iz Vognja, sela nekada najpoznatijeg po proizvodnji svinja, kaže da Memorandum otvara vrata razvoju govedarstva kojim se on i bavi.

Jova Matić se bavi govedarstvom

“Trebaće vremena da se sve potpisano spovede u delo, ali država je sada na potezu”, kaže Matić i dodaje da se moraju stvoriti uslovi za daleko veću proizvodnju nego sada: “Država mora više podsticati stočarstvo. Tu misilim i na proizvodnju i izvoz mleka, ali i povećanje broja grla. Kada bi subvencije bile veće, ja bih bio spreman da veoma brzo povećam proizvodnju. Već sada bez većih problema mogu da imam tov od 150 grla”.

Smatra da je ovo dobar vetar u leđa našoj stočarskoj proizvodnji, ali da će dobro biti i ratarima, pošto jedni zavise od drugih.

Veća finansijska pomoć stočarima

U narednom periodu svakako mora doći do pojačane finansijske pomoći stočarstvu, pa se mora raditi na merama agrarne politike, zemljišne politike, što bi sve trebalo da rezultira većem broju stoke na prostoru Srbije. S druge strane, stvorena je i mogućnost da dođe i do investicija iz Kine.

“Ovaj sporazum otvara i tu mogućnost. Već sada je veliki broj zainteresovanih investitora iz Kine ali i drugih zemalja. Svi oni će nesmetano moći da izvoze meso u Kinu. Korist je prevenstveno za naše stočare, a posebno ovde u Sremu, gde su uvek ostvarivani veoma dobri rezultati, ne samo u stočarstvu. Veliki broj rekordera u biljnoj proizvodnji veoma uspešno se bavio i stočarstvom, i nadam se da će tako biti i u buduće”, kaže Nenad Katanić.

Potpisani Memorandum o izvozu mesa u Kinu, možemo uporediti sa izvozom voća u Rusiju. Da ne može odmah i po svaku cenu, govori podatak da je 2006. godine u Rusiju izvezeno svega 8.000 tona jabuka, a danas je to 160 hiljada tona.

Izvor:  www.agrokluyb.rs 

Autor Zlatko Markovinović  foto: Zlatko Markovinović

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.