Toplane na biomasu za 10 opština u Srbiji

Ministar rudarstva i energetike u Aleksandar Antić potpisao je sa predstavnicima Nemačke razvojne banke i švajcarske Vlade sporazume o donacijama, kojima će biti omogućeno da toplane u 10 srpskih opština pređu sa fosilnih goriva na biomasu.

Projekat vredan 27 miliona evra

Kako piše na portalu Vlade Srbije, vrednost tog projekta je 27 miliona evra, pri čemu je 20 miliona obezbeđeno zajmom od Nemače razvojne banke (KfW) koja će pri tom dati grant za ovaj projekat u iznosu od dva miliona evra, dok će Vlada Švajcarske dati grant od pet miliona evra.

Vraćanje kredita novcem ušteđenim korišćenjem biomase

Ministar Antić je istakao da će zahvaljujući pomenutom projektu toplane u: Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Priboju, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju, ubuduće umesto fosilnih goriva koristiti biomasu.

On je naglasio da će kredit koji je uzet za realizaciju projekta vraćati lokalne samouprave i to iz ušteda ostvarenih u procesu korišćenja biomase umesto fosilnih goriva, dodavši da je važno razvijati svest građana realizacijom sličnih projekata s ciljem unapređivanja našeg tržišta biomase.

Od Nemačke do sada za obnovljive izvore energije 850 miliona evra

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman podsteio je na to da je Nemačka od 2000. godine do danas u oblast obnovljivih izvora energije u Srbiji usmerila 850 miliona evra. On je naglasio da je projekat o prelasku toplana na biomasu važan zbog smanjenja emisije ugljen-dioksida i zaštite životne sredine, ali i otvaranja novih radnih mesta u opštinama gde se proizvodi biomasa.

Švajcarska partner Srbije u eko projektima

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da će ta država nastaviti da podržava slične projekte u našoj zemlji i ostati posvećena razvojnoj pomoći Srbiji. Ge je dodao da se trenutno razmatra povećanje novčane pomoći našoj zemlji u naredne ćetiri godine.

Izvor:  www.agroklub.rs  Autor Marinko Tica    Foto: tchara / Big Stock

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*