Smrtnost pilića smanjena pomoću aplikacije

Aleksandar, Milan, Bojan i Radovan – dva programera i dva studenta Poljoprivrednog fakulteta, pronašlu su rešenje kako da smanje smrtnost pilića i unaprede njihov uzgoj. Osmislili su sistem gajenja pilića pomoću senzora softvera za kontrolu svetlosti i temperature.

Senzori i internet

Ovim projektom pobedili su na prvom “AgTech hakatonu” organozovanom u Srbiji, čija je tema bila digitalizacija poljoprivrede.

“Optimizaciju uzgoja pilića postigli smo koristeći uređaje, koji će podake prikupljati pomoći senzora i slati ih centralnom sistemu, koristeći internet. Sistem potom obrađuje informacije i u skladu sa algoritmom kontroliše sijalice za grejanje, ventilatore i sve ono što utiče na uslove na farmi”, objansio je za Blic Aleksandar Jovanović.

Smanjenje smrtnosti pilića na 3%

Ovakav sistem gajenja bi trebalo da smanji smrtnost pilića u proizvodnom ciklusu sa devet na tri procenta, kaže Milan Gligorijević:

“To bi se činilo posebnim režimom svetlosnog dana, sve vreme pazeći da sama temperatura i vlažnost vazduha u objektu ostanu u optimalnom opsegu. Samim tim i utrošak električne energije bi se smanjio za jednu trećinu, a isključila bi se i potreba za tako čestim ljudskim nadgledanjem farme”.

Jednostavno i jeftino

Zadatak studenata, Bojana i Radovana, bio je da sastave “listu problema” sa kojima se proizvođači susreću. Kažu da u svetu rešenja za ovaj problem već postoje, a time je i stopa smrtnosti u razvijenijim zemljama daleko ispod našeg proseka. Za njihovo rešenje kažu da je jednostavno, jeftino i prilagođeno našem podneblju.

Foto: 500mm / Pixabay

Izvor: Izvor: Blic  prenosi    agroklub.rs  Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*