Prva apikomora u Srbiji u martu

Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice je pčelar, koji je odlučio da pomogne osobama sa respiratornim tegobama tako što će izgraditi prvu apikomoru u Srbiji. Zahvaljujući njoj biće moguća inhalacijavazduhom iz košnice.

Prvi pacijenti u martu

Apikomoru će činiti drvena montažna kućica, u kojoj će se naći četiri košnice sa pčelama i opremom za inhalaciju. Plan je da je prvi pacijenti isprobaju u martu sledeće godine i to – besplatno.

„Maska se stavi na nos i uz pomoć cevi vazduh se direktno udiše iz košnica. Naravno, pčele od mrežice ne mogu da prođu kroz cev, a pacijent ih ne ometa u radu. Za jedan tretman je dovoljno pola sata, odnosno pet tretmana u 10 dana, kako bi se osetio efekat“, priča za „Novosti“ Majkić.

Ovaj objekat će se nalaziti u naselju Koruška, na Fruškoj gori – 30 kilometara od Sremske Mitrovice i isto toliko od Novog Sada.

Apikomore popularne u svetu

Ova terapija već se sprovodi u BiH, Nemačkoj, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj. Koristi se kod bronhitisa, proitv stresa, za jačanje organizma. Dragan je ideju dobio od kolege Armina Nuhanovića iz Bihaća, koji mu je pomogao da kupi opremu.

Foto: S.K. / Novosti

Izvori: www.agroklub.rs  Autorka Aleksandra Kekić     Novosti.rs

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*