Prodali bika za 1,51 miliona dolara – novi svetski rekord

Red Angus Black Angus Calf Bull Heifer Cattle Portrait

Prodaja bika koji se zove America na aukciji je trajala šest minuta pre nego što se oglasilo zvono da je prodaja gotova. Poslednju ponudu dala je Herbster Angus farma iz Fal Sitija, Nebraska.

Šaf Angus Volej (Schaff Angus Valley – SAV) postavio je novu svetsku rekordnu cenu nakon što je prodao svog bika pod imenom America za 1,51 milion dolara! 

Prodaja ovoga bika na aukciji je trajala šest minuta pre nego se oglasilo zvono da je prodaja gotova. Poslednju ponudu dala je Herbster Angus farma iz Fol Citija (Fall Cityja), Nebraska, piše portal Drovers.  

Aberdin angus osvaja svetska tržišta, a srpsko?

Prošle godine SAV je prodao bika pod imenom Elation za 800.000 dolara što je takođe bio svetski rekord koga su sami oborili ovogodišnjom prodajom, za skoro dvostruku cenu. Godinu pre toga, dakle 2017., takođe su oborili svetski rekord s prodajom bika za 750.000 dolara. 

Nekoliko videozapisa koje je podelio reporter Vili Bolum (Will Bollum) na Facebooku i Twitteruostvarili su veliki interes na tim društvenim mrežama. 

Zanimljivo je da kupac, Herbster Angus farma zadržava pravo na 80 posto sperme ovoga bika, dok njegova matična farma SAV, ima pravo na 20% njegove sperme. 

U prodajnom katalogu bik America istaknuto je kako se ovo govedo isticalo od prvog dana. Bik je sa samo 205 dana starosti imao 502 kilograma. „Ovaj bik se odlikuje pravim karakteristikama za ovu vrstu goveda – dugim telom, čvrstoćom i masivnošću„, stoji u katalogu. 

Očekuje se kako će bik America imati značajan uticaj na komercijalno mesno govedarstvo. 

Angus je tovna rasa goveda i spada u poluintenzivne mesne rase koje karakterišu genetskabezrožnost. Pod pojmom Angus podrazumevaju se dve rase, Crveni Angus i Crni Angus. Ova rasa ima dobre tovne sposobnosti, manje probleme s teljenjem, a telad je vitalna i brzo napreduje. Karakteriše ih dobar prirast, konverzija hrane i iskorišćene krme te pogodnost za uzgoj u sastavu krava-tele.

Izvaor agroklub.rs        

Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.