Pametni dron SCDI procenjuje štetu useva od divljači

Uobičajena procena štete uzrokovana divljači i olujama (gradom, intenzivnim padavinama, noćnim mrazom, omekšavanjem zemljišta i poplavama) teška je, dugotrajna i netačna, pa zato i slabo reprezentativna. Nejasna procena štete često je uzrok sukoba između onih koji su oštećeni i, na primer, osiguravajućih kuća.

Međutim, trodimenzionalni proces snimanja, kao što je inteligentni sistem identifikacije oštećenja useva uzrokovanog divljači „Smart Crop Damage Identification“ (SCDI) kompanije „Agrocom“ iz Poljske pruža rešenje ovog problema.

Podaci se dokumentuju i procenjuje se

Inovacija „Smart Crop Damage Identification“ kompanije „Agrocom“ iz Poljske nagrađena je srebrnom medaljom za inovacije na ovogodišnjem sajmu „Agritechnica“ u Hanoveru!

Ova inovacija može zabeležiti divljač na parceli i prirodnu štetu na kraju vegetacionog razdoblja, čak i kod visokih biljaka, te procenjuje moguću štetu. SCDI radi sa 3D slikama, koje se snimaju sa dronovima na nižim visinama. U tu svrhu, kreiraju se paralelne putanje na stabilnim visinama sa fotografskim longitudinalnim smerovima pomoću softvera za planiranje. U SCDI-u slike snimljene na taj način kombinuju se sa postojećim laserskim podacima LIDAR, a oštećeni usevi se automatski izračunavaju. Međutim, moguće su i druge fotografije i procene.


Smart Crop Damage Identification (foto: agritechnica.com)

Inteligentno prikupljanje podataka pomoću dronova ne sprečava rad u poljima. Sistem smanjuje radno vreme poljoprivrednika i pruža kvalitetnu sigurnost u proizvodnji.

Izvor: agritechnica.com, Foto: zorandim/bigstockphoto.com    Prenosi: agroklub.rs  Autorka Karolina Tušek

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*