Pajdaš – prijatelj bez mane

Pajdaš ili BC 398 je već sedam godina najrpodavaniji BC hibrid kukuruza. Ima krupno zrno crvene boje, zbog čega se lako prodaje.

2017-pajdas

To je hibrid iz FAO grupe 390, sa zrnom u tipu zubana. Stoka ga rado jede, s obzirom da ima visok sadržaj proteina u zrnu. Zbog toga je izuzetno cenjen kod stočara, jer je zrno pajdaša garant za visok prirast i kvalitetno mesosvih kategorija domaćih životinja.

Krupno zrno crvene boje

2017-pajdas-2
Krupno, crveno zrno

Bitna karakteristika i praktično znak raspoznavanja ovog hibrida je i krupno zrno crvene boje, zbog čega se pajdaš lako prodaje. Kada u domaćinstvu zafali gotovine, a pajdaša ima u čardaku, nazire se rešenje problema, jer se ovaj hibrid zbog svog lepog i krupnog zrna na pijacama lako i brzo proda po dobroj ceni.

Biljke vitalne, a prinos stabilan

Pajdaš ima odličan rani porast, nisku i čvrstu stabljiku koja ne poleže i list koji dugo ostaje zelen. Biljke su zdrave i vitalne, otporne na sušu i kukuruznog moljca, pa daju solidne i stabilne prinose.

U 2016. godini, na parcelama Pavla Malbašića kraj Sombora sa hibridom pajdaš prinos je bio 13,325 tona po hektaru, uz 18,2 % vlage u berbi.

Lako se kombajnira

Takođe, na njivi Nikole Petraka iz Subotice i Jovice Pavlovića iz Novog Kneževca, pajdaš je lane dao prinos od preko 12 i po tona po hektaru. Lako se bere i kombajnira, zbog čega ga proizvođači još više cene.

Izvor: www.poljoprivreda.info

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.