Nedimović: Procenićemo rizike prometa GMO

Srbija, pre donošenja odluke o tome da li će ući u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) ili ne, mora da se opredeli za ili protiv prometa GMO, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredineBranislav Nedimović.

Kako prenose Novosti, on je dodao da je na nama da se opredelimo da li ćemo ući ili ne u STO, napomenuvši da će pre donošenja odluke Vlada tražiti stručno mišljenje od naučnih institucija u Srbiji.

Jedan od zadataka Komisije i procena rizika

Ministar Nedimović ističe da će donošenje mišljenja o prometu GMO biti i jedan od glavnih zadataka stručne komisije. Tu komisiju činiće 15 naučnika, a oni će se baviti procenom rizika bezbednosti hrane. Nedimović je rekao da je jedan od potencijanih rizika u vezi sa GMO, čiji promet su prihvatile sve zemlje u našem okruženju, podsetivši na to da važeći srpski zakoni zabranjuju i promet i proizvodnju GMO.

Rasprava o GMO mora biti široka i transparentna

Prema ministrovim rečima, osnovna namera Vlade bila je da okupi stručnjake, priznate u svojim oblastima, a ne da se država deklariše za i protiv ovog ili onog rizika. Nedimović napominje da će u ceo proces biti uključeni i potrošači, odnosno svi zainteresovani, jer je svima u cilju da rasprava o GMO i bezbednosti hrane bude široka, argumentovana i transparentna.

Na osnovu procene komisije obaveštavaće se javnost

Kako objašnjava Branislav Nedimović, radno telo koje se bavi procenom bezbednosti hrane treba da ispita sve rizike i nađe alate kako da se bori protiv tih rizika, a zadatak novoformirane komisije je da pre donošenja odluke da stručno-naučno mišljenje, pa da se nakon toga javnost obavesti ili upozori ukoliko postoji realna opasnost po zdravlje ljudi, odnosno da u slučaju takve bezbednosne situacije opasno nadležno ministarstvoreaguje po uputstvima.

Konačnu odluku donose zakonodavni i izvršni organi

Perma Nedimovićevim rečima, u rad stručnog saveta uključeni su: profesori fakulteta, priznati stučnajci iz oblasti poljoprivrede, biotehnologije, higijene hrane, farmacije, dodavši da su svi oni direktno ili indirektno uključeni u sistem bezbednosti hrane. Ministar je zaključio da je njihov zadatak nalaženje naučnih argumenata i činjenica o GMO i bezbednosti hrane, te da će uz njihovu stručnu pomoć konačnu odluku doneti zakonodavno telo i izvršni organ.

 Autor Marinko Tica        Foto: Tumisu / Pixabay

Izvor:  www.agroklub.rs         Novosti.rs

 


Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*