Manji porez zbog suše

Poljoprivrednici iz Sremske Mitrovice plaćaće manji porez na poljoprivredno zemljište u narednoj godini. Stopa se sa 0,15% smanjuje na 0,10%. Ovo je mera Grada za smanjenje posledica suše u 2017, na inicijativu Agencije za ruralni razvoj.

„Mera se odnosi apsolutno na sve poljoprivrednike, koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama. Nema povlašćenih, nema izuzetih, ova mera predstavlja poresku olakšicu i malim i velikm poljoprivrednicima“, rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Poljoprivrednici pozdravljaju odluku

Nenad Andrić iz Martinaca, koji trenutno obrađuje oko 70 a zemlje i ima oko 300 svinja, kaže da će mu ova olakšica biti od koristi:

„Zbog velike suše prinosi su nam znatno umanjeni, a posledice nas čekaju tek 2018. godine, upravo zbog toga ova mera će nam puno značiti. Svaki dinar je važan!“.

Umanjenje će biti nadomešteno

Umanjenje će iznositi oko 30%, a biće nadomešteno u gradskoj kasi povećanjem broja obveznika i većim obuhvatom nepokretnosti porezom na imovinu.

„Na snazi je mogućnost reprograma starih dugova, što znači da će biti veći priliv novca u budžet po osnovu starih dugova, a to nam daje mogućnost umanjenja stope poreza“, rekao je načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković.

Oko milion dinara za štetu u plastenicima

Do kraja ove godine će se sprovesti još jedna mera, koja je namenjena onim poljoprivrednmicima koji su pretrpeli štetu uzrokovanu lošim vremenskim uslovima, olujama i vetrom u septembru i oktobru.

„Imali smo veliki broj prijava štete koju su pretrpeili poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom u plastenicima. Stradale su folije, konstrukcije, pa i čitav rod. Odlučili smo da pokrijemo deo štete imaocima plastenika koji su pretrpeli štetu, a kojima je radna grupa za procenu poljske štete procenila iznos nastale štete. Očekuje se raspisivanje konkursa za podnošenje prijava. Ukupno smo opredelili nešto manje od milion dinara za ovu namenu, a isplate naknada će se realizovati krajem tekuće i početkom sledeće godine“, rekao je Samardžić.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

 

Izvor:   agroklub.rs    Autorka Aleksandra Kekić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*