Malinari nezadovoljni otkupnom cenom

U pojedinim krajevima Srbije berba malina je počela, a kao i svake godine tema o kojoj se diskutuje je cena tog voća. Podsećanja radi, iako su se malinari na sastanku organizovanom u martu, u Ivanjici, usaglasili da akontna cena maline ne sme da bude niža od 230 dinara po kilogramu, sadašnja cena od oko 120 din/kg kod njih izaziva nezadovoljstvo.

Malinari: Cena mnogo niža od realne

Kako tvrde, ovom cenom neće uspeti da pokriju ni troškove, pa u hladnjačarima i Ministarstvu poljoprivrede traže ogovornost za to što je, kako kažu, aktuelna cena maline mnogo niža od realne. U resornom ministarstvu, s druge strane, objašnjavaju da oni ne mogu da utiču na formiranje cene, uz napomenu da će država u skladu sa svojim nadležnostima preko institucija obezbediti jednake uslove za svе.

Slabiji rod i manjak berača dodatni problemi proizvođača

Kako prenosi RTS, osim slabijeg roda i niske otkupne cene, malinari imaju problem i s nedostatkom berača. Predsednik Unije proizvođača „Srpska malinaMilutin Živković ističe da je, kao i uvek, problem to što je berba počela, a još se ništa ne zna. Kako tvrdi, sada je već izvesno da će rod biti manji za 35-50% odsto, tako da uz cenu od 130 din/kg neće moći da pokrije ni 50% troškova.

Živković naglašava da proizvođači od države očekuju da se sastane sa hladnjačarima i razgovara o ceni maline, a ne da bude samo posrednik, odnosno da će utvrdi kolika je realna cena tog voća.

Država mora da reaguje preko institucija

Savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić, odgovarajući na glavne zamerke malinara da se hladnjačari udružuju i obaraju cenu maline, izjavio da će Ministarstvo poljoprvrede, ukoliko se utvrdi da je udruživanja bilo, preko nadležnih organa delovati i kazniti sve koji se bave nelegalnim uređenjem tržišta.

Poremećaj na stranim tržištima oseća se i kod nas

Lučić tvrdi da ministarstvo ne može da se bavi cenom maline, dodavši da će se potruditi da se preko nadležnih institucija obezbede isti ulsovi za sve. On napominje da je i na evropskom i svetskom tržištu došlo do određenog poremećaja, a to se, takođe, odrazilo i na Srbiju.

Na državnim organima da spreče tržišne neregularnosti

Na žalbe malinara da otkupljivači uvoze malinu lošijeg kvaliteta i mešaju je sa domaćom, Predrag Lučić kaže da Zakon to ne zabranjuje, dodajući da država posebnu pažnju obraća na kontrolu kvaliteta. Savetnik ministra poljoprivrede je istakao da je namera državnih organa da pokušaju da spreče moguće neregularnost i dosleno sprovedu sve neophodne mere, a vreme će pokazati da li će u tome uspeti.

Foto: engval / Pixabay

Izvor: www.agroklub.rs           Autor Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*