Legalizacija pomoćnih i ekonomskih objekata

Komisije Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture na svom spisku imaju pomoćne ekonomske objekte, koji bi trebalo da se legalizuju. Procenjuje se da će se u naredne tri godine ozakoniti milion ovakvih objekata.

5.000 dinara za legalizaciju

Da bi poljoprivrednici legalizovali svoje pomoćne objekte na jednoj katastarskoj parceli, potrebno je da plate taksu od 5.000 dinara.

„Ako govorimo o više pomoćnih objekata, koji nisu na istoj katastarskoj parceli, ali se odnose na jednog vlasnika, ne plaća se pojedinačno po 5.000 dinara nego se plaća 5.000 dinara za ozakonjenje svih tih pomoćnih objekata“, objašnjava za RTS Darinka Đuran iz pomenutog Ministarstva.

Različite reakcije poljoprivrednika

Dragoljub Šišić, iz sela Radovci kod Požege, kaže da je legalizovao svoje objekte još pre šest godina. Želeo je da „ima papire za ono čime rapsolaže“. Sa druge strane, Radoš Savić, smatra da je „dosta nameta“ za siromašne sredine.

Treća faza ozakonjenja odvijaće se paralelno sa reformom katastra i novim Zakonom o upisu prava svojine u katastar i katastar vodova, čije se usvajanje očekuje.

Foto: Alper Çuğun / Flickr

Izvor  www.agroklub.rs   RTS    Autorka Aleksandra Kekić 

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*