Koliko je novca potrebno za hektar vinograda?

Nemanja Arsenijević iz sela Vinča kod Topole krenuo je od krajnjeg rezultata. Sa jednog hektara vinograda dobija se oko 36.000 čaša vina. Cena jedne čaše bez poreza na dodatu vrednost je sto dinara. Da bi se stiglo do čarobnih kapljica u čaši prvo treba odabrati kvalitetnu i pogodnu zemlju za vinograd.
Nemanja Arsenijević, vinar iz Vinče kod Topole - © Foto: Biljana Nenković
U proseku, cena jednog hektara je oko 7.000 evra. Ali, ima i zemlje koja se prodaje i za čitavih 15.000, zavisi u kom kraju budući vinogradar želi da osnuje zasad. U Topoli je zemlja na ceni i dostiže maksimalne iznose. Kada ste kupili zemlju, tada predstoji osnovno opremanje i podizanje vinograda. U zavisnosti od toga da li stubove, odnosno kolje, sami izrađujete ili kupujete, da li su uvozni kalemovi sa sertifikatima, da li je žica uvozna ili domaća, početno ulaganje u jedna hektar vinograda je od 10.000 do 15.000 evra“, kaže Nemanja.

Da biste se ozbiljno bavili vinarstvom i proizvodili kvalitetna vina potrebno je minimum od tri do pet hektara zemlje.

Sa hektara vinograda dobija se oko 7.500 tona grožđa. Njega treba ubrati i preraditi. „Značajan trošak je radna snaga koju treba angažovati. Pretpostavimo da početnik već ima podrum, odnosno prostorije koje su adekvatne za preradu. U tom slučaju najveće ulaganje je u opremu i ono iznosi oko 5.000 evra. Pre svega, potrebni su kvalitetni sudovi od neutralnog materijala, odnosno prohromski sudovi zapremine 5.000 litara. Oni moraju da imaju sistem za rashlađivanje, odnosno međuzid kroz koji dolazi hladna voda preko koje se kontroliše temperatura u fermentaciji“, objašnjava Nemanja.

Sadite vinovu lozu umesto malina

Od jednog hektara vinograda dobije se 4.000 buteljki vina. Za svaku flašu potrebno je kilogram i po grožđa. Tu nije kraj troškovima. „Cena kvasaca i ostalih enoloških sredstava nije mala. Potrebno je da kupite flaše, čepove, etikete. To je još 2,5 evra po flaši“, dodaje Arsenijević.

Trsteničani će i ove godine piti vino izuzetnog kvaliteta

Njegova računica kaže da je za jedan hektar vinograda potrebno od 30.000 do 35.000 evra. Da biste se ozbiljno bavili vinarstvom i proizvodili kvalitetna vina, potrebno je više zemlje. Minimalno je od tri do pet hektara.
Nemanja Arsenijević, vinar iz Vinče kod Topole - © Foto: Biljana Nenković
Međutim, nije samo novac u pitanju. Potrebno je strpljenje i vreme koje vam niko ne plaća. O čemu se radi? Naime, ako kupite zemlju prve godine, druge godine ćete zasaditi lozu. Treća godina je druga godina vinograda i on ne daje rod. Četvrte godine ćete dobiti rod i pete godine možete da prodajete vino. Za to vreme mora da vas posluži nebo i da godine budu dobre i rodne.

Izvor: www.Agromedia.rs         Autorka: Biljana Nenković     Sagovornik: Nemanja Arsenijević,            Foto: Biljana Nenković

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*