Kategorizacija prerađivačkih objekata

Rezultati međunarodnog projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje objekata za proizvodnju hrane i upravljanje sporednim proizvodima životinjskog porekla” predstavljeni su na završnoj konferenciji u Beogradu.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je kao glavni rezultat sprovođenja projekta istakao da je u januaru ove godine usvojena Nacionalna strategija za unapređenje objekata u kojima se posluje hranom životinjskog porekla. Prema njegovim rečima, tom strategijom su date preporuke koje bi mere proizvođači trebalo da preduzmu da bi objekati za proizvodnju hrane bili usklađeni sa međunarodnim standardima kvaliteta i zdravstvene bezbednosti s ciljem da se poveća njihova tržišna konkurentnost.

Bez kategorizacije objekata za preradu nema ni novca iz IPARD-a

Nedimović je naglasio da postojeće resurse treba usmeriti na sprovođenje strategije da bi prerađivači namirnica životinjskog porekla imali dovoljno vremena da se pripreme za promene i reforme do pristupanja Evropskoj uniji. On je objasnio da je kategorizacija objekata za preradu hrane jedan od preduslova za povlačenje novca iz IPARD-a i dodao da u septembru očekuje otvaranje prvih poziva za nabavku različite vrste imovine i opreme neophodne za prerađivačku industriju.

Završna konferencija tvining projekta održana u Beogradu

Šansa za male prerađivače koje rade na tradicionalan način

Nedimović je istakao da će kategorizacija objekata omogućiti svima onima koji hranu životinjskog porekla prerađuju po tradicionalnim metodama i u manjem obimu da budu uključeni u legalni sistem, kao i da istovremeno da budu konkurentni na svim tržištima.

Ministar poljoprivrede je izjavio i da se u ovoj oblasti očekuje još i usvajanje Nacionalne strategije za upravljanja sporednim proizvodima. On je rekao da će Vlada Srbije učiniti sve što je moguće da uredi oblast prerade hrane životinjskog porekla i da odredi pravce i mere koji će se sprovoditi u narednom periodu.

EU tržište – velike mogućnosti, ali i obaveze

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt složio se da je usvojena strategija najvažniji rezultat ovog projekta, jer kako je objasnio, kada se Srbija pridruži Evropskoj uniji tada će joj se otvoriti joj se veliko tržište, koje od svakog proizvođača i prerađivača hrane zahteva da ispunjava najviše standarde u bezbednosti hrane.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede ovaj projekat je trajao tri godine. EU ga je finasirala sa dva miliona evra, a sprovode ga uprave za hranu i veterinu Holandije, Danske i Letonije, a u partnerstvu sa Upravom za veterinu pri Ministrastvu poljoprivrede Republike Srbije.

Izvor: www.agroklub.rs  Autor: Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.