Kako da zaštitite povrće bez hemije

Zaštita organskoj proizvodnji predstavlja mere koje se zasnivaju na preventivi. To se odnosi na dobru kondiciju i dobro zdravstveno stanja biljaka. Najznačajnije su agrotehničke preventivne mere, mere higijene i mere odbrane.

Najvažnije u organskoj zaštiti

Da bismo zamenili upotrebu hemijskih preparata kada je reč o bolestima povrća, potrebno je da:

  • gajimo otporne sorte;
  • upotrebljavamo zdravo seme i zdrav sadni materijal;
  • poštujemo plodored;
  • dezinfekujemo zemljišta vodenom parom i potopimo seme u toplu vodu;
  • sakupimo i spalimo biljne ostatke.

Insekti kao pomoćnici

Korisni insekti su oni koji uništavaju štetočine povrća. Bubamare uništavaju lisne vaši i sprečavaju pojavu virusnih oboljenja. Isti posao obavljaju i uholaže i ose potajnice (lebdeće muve). Gundelj i njegove larve se hrane štetnim larvama, gusenicama i insektima, a pauk uništava muve, komarce i druge štetne insekte.

“Za korisne insekte bi trebalo gajiti korovske biljke koje ih privlače. Tako ladolež i angelika privlače bubamaru, hajdučka trava ose, pčele i osu potajnicu, a korisno je gajiti i kadificu, mirođiju, suncokret, komorač i drugo. Svojim mirisom rincinus i kadifica odbijaju slepo kuče”, piše za PSSS Dragan Mijušković, savetodavac iz Jagodine.

Male životinje (žabe, ježevi, slepi miš) imaju značajnu ulogu u biološkoj zaštiti. Ćurke i morke uništavaju krompirovu zlaticu, a štetne insekte uništavaju senice, detlići i druge ptice.

Za suzbijanje bele mušice u svetu se sve više koristi mala osa (Encarsia formosa), za crvenog pauka – grinja (Phytoseliolus persimilis), a za nematodu – gljvica (Arthrobotrys irregularis).

Suzbijanje korova

Vrlo važna mera u zaštiti povrća u organskoj proizvodnji je mehaničko suzbijanje korova. Ako se parcele održavaju u čistom stanju, smanjuje se broj grčica i žičnjaka, koji se hrane podzemnim delovima biljaka. Tako se ograničava i širenje virusnih bolesti.

Izvor:  www.agroklub.rs       Autorka Aleksandra Kekić              Foto: dolgachov / Bigstock

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*