Još jeftiniji kineski beli luk

U novembru prošle godine, cena belog luka u Kini bila je od 12,1 do 14,6 RMB, odnosno oko 200 dinarapo kilogramu. U novembru 2017., cena se kretala između 3,4 i 5,4 RMB (50 i 80 dinara) po kilogramu, što je tek trećina do četvrtine cene prošle godine.

U kineskom glavnom središtu proizvodnje belog luka, selu Jin u pokrajini Šandung, cena je ostala stabilna na 14 RMB (214 dinara) po kilogramu, od septembra prošle godine do marta 2017. godine. Od tada se cena povećala u aprilu i maju i to do 21 RMB (321 dinar) po kg. Ovo je najviša cena u gotovo pet godina, ali nije dugo trajala, navodi freshplaza.

Hladna zima

Razlog snažnih i nestabilnih cena belog luka uzrokovana je velikim promenama u proizvodnji. Prema statistikama lokalnog Odeljenja za poljoprivredu, zima 2015. bila je najhladnija u poslednjih 40 i više godina, što je uzrokovalo ozbiljno smanjenje količine belog luka u 2016. godini. Naravno, njegova cena se zato drastično povećala.

Povećali proizvodnju

Istorija nam govori da se nakon snažnog porasta cene uvek javlja jednako snažan pad cena. Nakon porasta cena od 2016., mnogi poljoprivrednici širom Kine povećali su površinu proizvodnje belog luka.

Pored toga, ovogodišnje proleće bilo je prilično toplo, sa puno kiše, što je pogodovalo belom luku. Rezultat toga je da je ukupna proizvodnja belog luka u četiri glavna proizvodna područja premašila 6,3 miliona tona.

Dakle, radi se o povećanju od 30% u odnosu na 2017. godinu.

Foto: Free-Photos / Pixabay

Iuzvor: agroklub.rs  Autorka Maja Celing Celić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*