Izvoz mesa i ulja u Tursku?

Akcioni plan u oblasti poljoprivrede za 2017. i 2018. godinu potpisan je pred otvaranje Agrobiznis foruma Srbija – Turska u Beogradu. Ministri Branislav Nedimović Ahmet Ešref Fakibaba (Ahmet Eşref Fakıbaba) složili su se da postoje veliki potencijali za izvoz srpskih proizvoda na tursko tržište.

Veliki potencijali za izvoz

Razgovaralo se o tri osnovne teme: postojećem sporazumu o slobodnoj trgovini u oblasti poljoprivrede i mogućnostima povećanja spoljnotrgovinske razmene, investicijama u stočarstvovoćarstvo povrtarstvo i novom usaglašavanju kvota za različite poljoprivredne proizvode u korist obe strane, stoji na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Posebna tema bio je izvoz junećeg mesa i rafinisanog i sirovog suncokretovog ulja iz Srbije.

„Srbija je otvorena za investicije iz Turske, jer su nam potrebna ulaganja i u prehrambenoj i u poljoprivrednoj industriji“, rekao je Nedimović, a Fakibaba je napomenu da su i srpski investitori dobrodošli u Tursku: „Imamo mnogo oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Želimo da uzajamno unapredimo uvoz i izvoz obe zemlje i treba puno i strpljivo da radimo da bi dostigli milijardu dolara izvoza“.

Robna razmena Srbije i Turske

Turska se nalazi na sedmom mestu u ukupnom srpskom uvozu, a na 17. kada je reč o izvozu. U prvih šest meseci 2016. godine ukupan izvoz iznosio je 118,4 miliona evra, a ukupan uvoz 296 miliona evra.

U Tursku najviše izvozimo cigarete, hranu za pse i mačke, skrob, mlečne proizvodešljive, biljne proizvode za proizvodnju metli, kukuruz, perje i paperje za punjenje, zamrznuto povrće, seme suncokreta, seme krmnog bilja.

Najviše uvozimo limun, cigarete, duvan, paradajz, grejpfrut, lešnike, mandarine, gumi-bombone, proizvodi od želea, navel pomorandže, sadnice jestivog voća, piše RTS.

Izvor: www.agroklub.rs   Autorka Aleksandra Kekić    Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*