Izmenjen Pravilnik o registraciji gazdinstava

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine objavilo je novi Pravilnik o upisu u Registar i obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava. Taj Pravilnik, takođe, sadrži i uslove za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva i donosi jednu veoma važnu novinu, po kojoj će bračni parovi moći da registruju dva posebna gazdinstva, a to do sada nije bilo moguće.

Komercijalna ili nekomercijalna gazdinstva

Kada je reč o upisu porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, u Registar se upisuje poljoprivrednik, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, a takođe mogu da se upišu i članovi njegovog gazdinstva.

Novina u Pravilniku je i ta da ove i sledeće (2018) godine poljoprivrednik prilikom upisa u Registar treba da se izjasni da li je njegovo gazdinstvo komercijalno ili nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo.

Registracija više gazdinstava s jedne adrese

Kako piše u saopštenju, objavljenom na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, ove izmene su načinjene da bi se pomoglo pri registraciji poljoprivrednicima koji žive u manjim selima u kojima nema tačne adrese sa nazivom ulice i kućnim brojem, već se kao adresa navodi samo naziv sela.

To je mnogima od njih, a naročito onima koji žive u manjim selima centralne i južne Srbije, predstavljalo problem, s obzirom na to da je Pravilnik predviđao da se sa jedne adrese može registrovati jedno gazdinstvo.

Foto: luckybusiness / Bigstock

Izvor: www.agroklub.rs  Autor Marinko Tica

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.