Fendt ima MARS robote koji precizno seju kukuruz

Bilo je mnogo rasprava o tome hoće li se proizvodnja mehanizacije razvijati u tom smeru da se proizvode sve veće i veće mašine ili ipak roboti, odnosno mnogo manje mašine.

Fendt MARS sistem je prva primena tehnologije “rojeva” robota u poljoprivrednom inženjeringu i time predstavlja potpuno novo rešenje.

Sistem se oslanja na nekoliko malih, automatski upravljanih i električnih jedinica, koje se koriste za setvu kukuruza. Jedinice semenom ispunjava operater, koji nadzire njihov rad i koji ih mora dovesti do parcele.

Robot može da radi 24 sata na dan

MARS je veoma tih i nisu mu potrebna svetla noću, pa su ove jedinice pogodne za setvu polja u blizini sela i domova 24 sata dnevno. Vreme pozicije i sadnje svakog semena je tačno zabeleženo. Znajući tačno gde je seme zasađeno, otvara se nova mogućnost za ostatak procesa, budući da se naknadne operacije tokom biljnog ciklusa, kao što su zaštita ili đubrenje biljaka, mogu izvršiti upravo prema pojedinačnoj biljci. Proizvedeni po konceptu uštede troškova i težine od svega 40 kilograma, jedinice usklađuju svoj rad na terenu, smanjuju zbijanje i smanjuju opasnost koju velike mašine predstavljaju ljudima i žiotnoj sredini. Roboti prijavljuju sve podatke o poslu u “Cloud” sistem i međusobno komuniciraju s operaterom.

Robotima je potrebno oko 70% manje energije za obavljanje ovog posla, pa prema tome proizvode manje CO2 u obavljanju zadataka. Budući da ne treba ni dizel, ni naftu za rad, nema ispuštanja štetnih gasova.

Najnovija verzija MARS robota prikazana je na ovogodišnjem sajmu “Agritechnica” u Hanoveru gde je nagrađen srebrnom medaljom za inovacije!

Izvor i foto: agritechnica.com

Prenosi: agroklub.rs  Autorka Karolina Tušek

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*