Dvobojne leje – pravi hit sezone

Kakvu kombinaciju cveća odabrati i kako oblikovati leje u dvorištima, večita je dilema. Nedoumice nastaju kako se približava sezona i prvi letnji meseci. Jer posle prolećnog cveća, u dvorišta se sadi ono što će celog leta ulepšavati prostor u kome živimo.

Ovog leta modni trend u hortikulturi i pejzažnom projektovanju su dvobojne leje. Lako ih je napraviti i još lakše održavati.

Spomenak je dobar izbor i pokrivač tla

Ovog proleća stidljivo su počele da se pojavljuju kombinacije dve vrste cveća u istoj leji. Cvetovi, naravno, ne moraju da budu istih veličina, pa čak ni visina biljaka nije presudna. Tako su se našle zajedno, recimo, bele lale i ljubičasti “dan i noć” i stvorile jednu od efektnijih koloritnih čarolija.

Sa pink lalama sadio se plavi spomenak ili nezaboravak (Myosotis sp.), koji je odličan prekrivač tla. Plevljenje od korova u ovom slučaju je svedeno na minimum. A to je san svake domaćice kojoj na selu ne preostaje mnogo vremena za brigu o cveću.

Bele rade takođe su kombinovane sa lalama i u tom prelepom “šarenišu” počeli su da uživaju i veliki gradovi, poput Beograda i Zagreba. Međutim, proleće je na izmaku i za leto se moraju pripremiti nove kombinacije.

Bela i zelena za osećaj lakoće

Najbolje bi bilo da obe odabrane vrste cvetaju u isto vreme. Ako niste sigurni u svoj izbor ili vam se neke vrste, koje bi odgovarale, jednostavno ne dopadaju, najbolje je da jedna vrsta bude takozvani pokrivač tla. On je najčešće i jednobojan.

Cveće u ovim lejama može da bude iste boje ili rasta. Mogu se kombinovati bela i zelena boja. Na primer, bele petunije i zeleni pokrivač tla kurika (Euonymus sp.) koja može biti japanska, širokolisna ili kineska kurika. Bela i zelena boja daju osećaj lakoće i miran i svež izgled.

Oživite zaboravljene božure

Umesto petunija mogu se saditi i dalije ili čak pomalo zaboravljeni božuri, ukoliko ne želite ravnu liniju u leji. Naime, božuri rastu od 30 do 50 centimetara. Rastu sporo, ali daju bujan bokor. Cvetovi su teški, upadljivi, u tamno-crvenoj, beloj i roze boji i u snažnom su kontrastu sa tamnozelenim listovima. U kombinaciji sa pokrivačima tla daju efektan prizor.

Zanimljiv “stanovnik” dvobojnih leja može da bude i malo zimzeleno žbunje ili višegodišnje biljke u kombinaciji sa sezonskim cvećem. Neke od njih cvetaju u različitim periodima, što će omogućiti neprekidan i interesantan izgled.

Sa noćurkom kombinujte šta vam je volja

Jedan od zanimljivijih pokrivača tla u dvobojnim lejama može da bude noćurak. Krupnocvetna Enotera visoka je tek nešto oko 20 centimetara. Ima snažan koren i poleglu stabljiku. Veliki cvetovi su jake žute, crvene ili bele boje. Zanimljivo je da se cvetovi otvaraju po oblačnom vremenu ili uveče, zbog čega s pravom i nosi ime noćurak. Cveta tokom celog leta i veoma je podesna za leje. Naravno, ne zahteva mnogo nege, a u kombinaciji sa još jednom vrstom letnjeg cveća odužuje se neverovatnim prizorima u dvorištima.

Foto: Magdalena Nenković

Izvor: www.agroklub.rs    Autorka Magdalena Nenković

 

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*


Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.