Čip kalemljenje – Jedno stablo, a 40 voćnih vrsta!

Imati svoj voćnjak pravi je blagoslov, posebno u proleće kada se voćke rascvetaju, a onda i u leto kada daju slatke plodove. A sada zamislite da imate jedno stablo na kojem raste čak 40 vrsta voća – od trešanja i kajsija do badema i šljiva.

Potrebno je veliko znanje, strpljenje i ljubav da bi se to postiglo. Sem Van Aken (Sam Van Aken), njujorški umetnik i naučnik učinio je upravo to – hibridizacijom voćaka uspeo je da stvori stablo 40 voćaka!

Nije Van Aken izmislio toplu vodu. Kalemljenje voćaka koristi se već više od 2.500 godina, ali je on ipak otišao korak dalje.

Spasio voćnjak od propadanja


Sam Van Aken štiti zarasle grančice

Sve je započelo 2008. godine u Njujorku, u agronomskom eksperimentalnom centru, gde je Van Aken krenuo da spasava stabla koštuničavih voćki starih i do 200 godina. U voćnjaku se nalazilo 250 vrsta voća.

„Prvo sam napravio vremensku skalu sa periodima cvetanja, a onda krenuo i sa kalemljenjem voćaka na jednom eksperimentalnom stablu, koje je poslužilo kao podloga. Nakon toga sam dodavao još različitih vsta, tehnikom čip-kalemljenja“, pojašnjava Van Aken.

Čip kalemljenje se često koristi u rasadničkoj proizvodnji. Reznica sa pupoljkom se umeće u rez na stablu, to mesto se čvrsto poveže lepljivom trakom, pa reznica sraste sa podlogom. Tokom zime grana zaceli, a onda u proleće, odnosno leto daje cvetove i plodove svoje vrste.

Čarolija prirode

A kada na jednom stablu imate 40 takvih grana, onda se u proleće, kada procveta, događa prava čarolija – svako voće cveta svojom bojom i oduševljava svojim mirisom, a u jeto daje 40 različitih vrsta voća – lešnike, kajsije, višnje, nektarine, breskve, šljive i druge.

„Stablo prvenstveno vidim kao umetničko delo. Ovakvim stablima sam želeo da tranformišem svakodnevicu. Kada drvo neočekivano cveta u različitim bojama u proleće ili daje različite vrste voća u leto, ne samo da menja način na koji to gledate, već menja način na koji opažete stvari uopšteno„, rekao je Van Aken o svom stablu 40 voćaka, koje daje plodove u različitim vremenskim razmacima.

Svake godine nešto novo

Osim umetničke vrednosti, cilj ovoga projekta je da se pospeši kultura različitosti i zaštite sorte koje se ne uzgajaju radi ishrane.


Različite boje, mirisi, ukusi – a sve na jednoj grani

Osim ovog jednog, umetnik je do sada kalemio 16 čarobnih stabala, koja se nalaze širom zemlje, u dvorištima muzeja, centrima lokalnih zajednica, ali i na privatnim posedima. Takođe, Van Aken se i dalje brine o voćnjaku sa početka priče i, kako kaže, svake godine se trudi da napravi nešto novo.

Kako to izgleda, pogledajte u videu:

Foto: www.samvanaken.com YouTube PrintScreen
Video: YouTube/NationalGeographic

Izvor:  agroklub.rs  Autorka Maja Celing Celić

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*