Biljke šalju signale kad ih napadnu predatori

Gusenice leptira Manduca sexta iz porodice moljaca (Nicotiana attenuata) prave velike štete na duvanu, isto kao i na mnogim drugim biljkama. Grickanjem listova podstiču formiranje materija koje privlače predatore, a oni mogu da osete i njihov miris.

Ova strategija ima jednu slabu tačku – proizvodnja određenih molekula konkretnog signala traje ceo dan.

SOS signal

Naime, predator koji bi saznao da se plen davno odselio, ne bi se drugi put pojavio. Biljke duvana su, međutim, pronašle vrlo elegantno rešenje. Naučnici Instituta Max Planck iz Luksemburga otkrili su da hemijski „SOS signal“ kod duvana nije uvek isti.

Razmera dva izomera molekula – poznati kao Z i E – zavisi od toga da li su biljku oštetile gusenice ili drugi biljojedi. Eksperimenti sa uzorcima mirisa u prirodi pokazali su da u signalu koji proizvode biljke, a gde su se pojavile gusenice, ima višak izomera E.

Gusenice se same odaju

Takav miris privlači prirodne neprijatelje gusenica, posebno insekte iz porodice Geocoris kao što su stenice. Istraživanje je pokazalo da gusenice koje se hrane lišćem duvana sa svakim ugrizom daju na znanje prirodnim neprijateljima da su ovde. I postanu žrtve.

Foto: Sheila_F / Bigstock

Izvor:  www.agroklub.rs   Autorka Alena Rais

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*