Automatizovana protivgradna zaštita

Savremeni sistem protivgradne odbrane isproban je u nekoliko opština u Srbiji. Funkcioniše pomoću daljinskog upravljanja, pa se rakete ispaljuju sa automatizovanog lasera, bez strelaca.

Uspešne probe

16 daljinskih lansirnih stanica postavljeno je i isprobano u kruševačkoj, bruskoj i trsteničkoj opštini, kao i na prostoru Aranđelovca, Kosijerića, Sjenice i Topole. Od izdavanja komande do poletanja rakete potrebno je svega nekoliko sekundi.

„Automatski sistem zauzima parametre bitne za ispaljivanje raketa veoma tačno, a to su azimut i elevacija“, objasnio je Mihajlo Vasić, šef radarskog centra Basara.

U Srbiji postoji 1.838 lansirnih centara. Ne radi 742: 440 zbog tehničke neispravnosti, a 302 zbog nedostataka strelaca.

Savremena oprema

Protivgradne stanice se napajaju solarno. Opremljene su lanserom, ali i sistemom za uzbunjivanje i blokiranje u slučaju prisustva ljudi ili bilo kakve opasnosti, kao i kamerom. Ovaj sistem razvila je „Trajal“ korporacija iz Kruševca, zajedno sa Vladom Srbije i Republičkim hidrometeorološkim zavodom.

Foto: Just Me / Flickr

Izvori : www.agroklub.rs        Autorka Aleksandra Kekić     RTS

Agrobiznis magazin 1

Agrobiznis magazin 1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*